Lost Ark
Hovedforfatter: Thomas Vigild, spilskribent
Seneste opdatering: 1. december 2022
Fakta om Lost Ark
Udgiver: Amazon Games
Udvikler: Tripod Studio & Smilegate
Udgivelsesår: 11. februar 2022 (global lancering)
Platforme: Windows PC
Betalingsform: Free-to-play + mikrotransaktioner (gratis med mulighed for at tilkøbe season pass, låst indhold og kulørte skins)
Spilgenre: MMO, action RPG
Game Modes: Online multiplayer, primært PvE med mulighed for PvP
Lignende titler: Diablo, Torchlight, Diablo Immortal
Aldersmærkning: PEGI 18+ grundet vold og in-game køb
Derfor skal du læse denne guide til Lost Ark
Da Lost Ark udkom i starten af 2022 røg det direkte ind som det andet mest spillede på platformen Steam og blev samtidig omdrejningspunkt for kontroverser omkring både repræsentation af køn og brugen af lootboxes.
Knap et år senere er Lost Ark dalet i popularitet, men er stadig pænt placeret på en top ti over aktive spillere på Steam.
En omfattende og uigennemskuelig online-butik samt brug af lootboxes er værd at være opmærksom på.
Introduktion
Lost Ark er et actionmættet sydkoreansk rollespil sat i verdenen Arkesia, som man skal rejse tyndt og kæmpe sig igennem i jagten på syv magiske genstande kaldet “Arks”, der skal afværge en forestående invasion af dæmoner. Undervejs får man også mulighed for at sejle skibe, bygge en borg og gå i alliancer med andre spillere.
Beskrivelse
Ved første øjekast ligner Lost Ark i høj grad sine hack’n’slash-forbilleder som Diablo og Torchlight, da synsvinklen er den samme og spiloplevelsen primært er fokuseret på såkaldt PvE – Player vs. Environment. Det betyder, at man som spiller hovedsageligt dyster mod spillets computerstyrede horder af monstre, mens man udforsker og drager på missioner.
Lost Ark er dog ikke bare en Diablo-klon, fordi spillets kampe og taktiske muligheder gør spillet til noget for sig selv. Særligt kan kampene mod gigantiske monstre og et oftest hæsblæsende stort antal fjender være ekstremt berusende, og det føles befriende at hakke de utallige skærmmonstre i stykker.
Bagsiden er, at spillet i høj grad er lavet til kendere af genren, og er derfor meget indforstået designet og svært at komme i gang med. Samtidig tramper det rundt i fortærsket figurdesign, uinteressante missioner og en forudsigelig historie, hvis man kender genren og dens konventioner.
Genren, som Lost Ark falder i, bliver ofte betegnet som “hack’n’slash” (som på dansk vel kan oversættes noget i retning af “hug og stik”), og det lever Lost Ark fuldt op til, da det primært handler om at grinde. Det gør man ved at bekæmpe horder af monstre, score bedre udstyr og skarpere egenskaber, og det er en jagt, som man aldrig bliver færdig med. Jo bedre man kæmper og løser missioner, des flere experience points høster man, hvilket gør, at ens figur stiger i level, bliver gradvist bedre og at man i højere grad kan forme sin figur. Senere får man endda både sejlskib og borg.
Når man level 50 starter spillets slutspil, hvor historien klinger ud, herefter handler det primært om at gøre ens udstyr og figur bedre.
Monstre, monstre, monstre
Billedtekst: I Lost Ark skal man grinde ved at bekæmpe monstre, flere monstre og atter flere monstre igen og igen. Kilde: Screenshot fra spillet Lost Ark, udgivet af Amazon Games
Hvad bruger man penge på?
Lost Ark er gratis at downloade, men det er svært at nyde til fulde, hvis man ikke tilkøber udstyr og evner gennem spillets butik.
Spillet har grundlæggende tre virtuelle valutaer: Gold, Blue Crystals og Royal Crystals.
Gold er spillets primære virtuelle valuta, og det tjener man hovedsageligt ved at udføre missioner. Gold kan bruges til at købe udstyr, men kan også veksles til den anden virtuelle valuta, Crystals. Samtidig er Gold eneste valuta, som kan bruges, hvis man vil købe udstyr fra andre spillere i spillets online-auktionshus.
Blue Crystals fås enten ved at købe dem med Gold eller gennem at vinde kampe og klare missioner. Blue Crystal er den eneste måde, man kan købe udstyr fra spillets butik uden at spendere virkelige penge.
Royal Crystals er den eneste af de tre valutaer, der kan købes for virkelige penge, og som derefter kan veksles inde i spillet til Gold og Blue Crystals. Det er derfor spillets mest “premium”-lignende valuta, fordi den fås kun ved enten et køb med virkelige penge eller optjenes ved at løse særlige missioner i spillet.
For disse tre valutaer kan man købe stort set ALT, hvad hjerte og hjerne begærer i spillets online-butik, og der er faktisk så mange muligheder, at man bliver fuldkommen overvældet – hvilket nok er hensigten. Ens figur kan få uoverskueligt mange mikroskopiske forbedringer hist og her, og udover de mere kosmetiske skins (der også giver små procentvise spilmekaniske forbedringer), så er der også packs (samlepakker) med masser af udstyr, cards (forbedring af evner) samt mounts og pets. Mounts og Pets er heste eller tigre, der gør rejsetiden kortere samt forskellige hjælpsomme “kæledyr” – som f.eks. en kanin, der gør spillet nemmere ved at kunne bære ting som en slags levende rygsæk.
For at komme i gang tilbyder spillet tre typer af “Starter Packs”, der indeholder en væld af udstyr og boosts til ens figurs egenskaber og koster fra 20 til 65 euro. Slutteligt kan man købe et slags månedsabonnement i stil med et battle pass til spillet. Dette abonnement hedder Crystalline Aura, og kan købes til at vare enten 30 dage (10 euro) eller 180 dage (50 euro). Udover at give spilfiguren adskillige forbedringer, så forkorter det rejsetiden rundt i spillets verden, så man derved sparer tid.
Gratis at prøve, men...
Billedtekst: Lost Ark starter som en gratis fornøjelse, men kan også udvides mod betaling. Køb er ikke nødvendigt, men det gør spillet til en markant mere omfattende (og lettere) oplevelse, hvis man gør. Kilde: Screenshot fra spillet Lost Ark, udgivet af Amazon Games
Fastholdelsesmekanismer
Spilmekaniske greb
Grinding
Helt i tråd med sine forbilleder som Diablo, skal der i Lost Ark konstant kæmpes mod horder af de samme fjender igen og igen for at høste mere XP og guld. Mens det er nok så tilfredsstillende at nedlægge hundredvis af fjender igen, igen og igen, fordi vores hjerner godt kan lige den forudsigelighed, så bliver det i længden monotont, hvis det ikke var for de minimale forbedringer, som ens figur hele tiden høster efter hver kamp. På den vis føles hver kamp vigtig, selvom den følger præcis samme opskrift som den forrige.
Uendelig butik, uendelige muligheder
Udbuddet i spillets online-butik er både foranderligt og så gigantisk, at man mister pusten. Det vil aldrig være muligt at få et komplet overblik over alle de muligheder, som spillet tilbyder, og særligt indfører spillet hundredvis af forskellige materialer, som kan bruges på kryds og tværs på ofte uigennemskuelige måder. Endnu sværere bliver det senere i spillet, hvor man også skal bestyre et sejlskib og en borg. Generelt lokker der altid små procentvise forbedringer til en uoverskuelig mængde egenskaber af ens figur, men det er svært at mærke, hvor stor en forskel forbedringerne reelt gør.
Jo flere penge, jo kortere tidsforbrug
Jo flere virkelige penge man bruger i spillet, des mindre tid varer de mest repetitive vane-opgaver såsom at rejse, stige i level eller sågar kæmpe. Det koster både tid, stædighed og ihærdighed at spille Lost Ark uden at bruge virkelige penge, så det er i både design, følelse og markedsføring tydeligt, at spiloplevelsen bliver forringet, hvis man vælger ikke at betale til spillet.
Overvældende shopping
Billedtekst: Lost Arks virtuelle butik leverer et ekstremt omfattende og overvældende udvalg af både kosmetiske og spilmekaniske genstande. Kilde: Screenshot fra spillet Lost Ark, udgivet af Amazon Games
Fastholdelsesmekanismer
Psykologiske greb
Aldrig god nok, aldrig færdig
Selvom spillet har en hovedhistorie om de syv glemte magiske genstande, så bygger spillets grundlæggende psykologiske fascination på følelsen af, at ens figur aldrig er “færdig” eller “god nok”. Der lokker altid bedre udstyr, højere levels og stærkere egenskaber efter næste kamp, og det skaber et spil, som potentielt aldrig stopper.
Tilfældets tiltrækning
Idet kampene er hoveddelen af alt i spillet, så er det umuligt at vide, hvor mange XP, man kan tjene på en kamp, og det virker oftest tilfældigt. Selvom det er muligt at købe Lootbox-lignende udstyr såsom “Gem chests” med forskellige ædelstene eller “Card Packs”, hvor kortene booster din figurs egenskaber på forskellig vis, så er det ikke nødvendigt for at spille spillet. Derfor er tilstedeværelsen af Lootboxes mindre i Lost Ark end i spil som eksempelvis ‘Diablo: Immortal’.
Sociale komponenter
Guilds
Selvom spillet primært er designet til én spiller, så er det også muligt at slå sig sammen med andre spillere i en klan (guild) og på den måde arbejde sammen om at klare spillets strabadser og forbedre hinandens figurer. Det er ikke en nødvendighed, men absolut en hurtigere måde at komme gennem spillet på.
Chat
Via spillets indbyggede chatsystem kan spillerne enten chatte direkte sammen, chatte “åbent”, hvorved alle i nærheden af spilleren kan læse beskederne eller kun til udvalgte medlemmer af ens klan eller gruppe. Bemærk, at spillerne i være hårde og direkte, og det er desværre ikke muligt at slå chat-funktionen fra, så vær opmærksom på tonen i chat-beskederne, eller spil kun med dem, som du kender godt.
Auction House
Når ens figur runder level 30, bliver det muligt at købe og sælge udstyr via spillets indbyggede online-auktionshus. Handlerne foregår mellem spillerne, og sker på to forskellige måder: enten som auktioner over de mere gængse genstande såsom mad, skins og mounts eller som mere hidsige og klart dyrere “budrunder” over f.eks. våben eller sjældne genstande. Disse budkrige er også tidsbegrænsede og ofte ret aggressive, når spillerne overbyder hinanden i jagten på spillets bedste udstyr. På den vis kan man som spiller både tjene, men også spendere mange penge virkelig hurtigt.
Afgrænset PvP
Lost Ark er ikke primært designet til, at spillerne skal dyste mod hinanden, men snarere mod selve spillet. Vil man derimod gerne kæmpe direkte mod andre spillere i PvP, bliver det først muligt efter et par timers spil, og disse kampe foregår i et separat mini-spil. I dette spil bliver ens figur dumpet ned i en slags gladiator-arena, hvor alle kombattanter kan bruge en mængde point til at opgradere deres figurs egenskaber – bare til denne ene kamp. På den vis kan man spille lige op med andre spillere og dyste om guld og udstyr på den vis.
Bør jeg være bekymret?
Bonusinfo
- Spillet blev ved sin verdenslancering i starten af 2022 bandlyst i Belgien og Holland pga. landenes lovgivning i forhold til Lootboxes. Senere blev spillet dog igen lovliggjort.
- Lost Ark har høstet kritik for dets portrættering og overdrevne seksualisering af særligt spillets kvindelige figurer, der mere ligner letpåklædte undertøjsmodeller end barske krigere. Derudover rasede spillerne også over, at visse typer af figurer kun kan have et bestemt køn. F.eks. kan kun mænd være krigere, mens magikere kun kan være kvinder. Udviklerne Smilegate forklarer, at de løbende arbejder på at udbedre begge kritikpunkter.
- Kun få uger efter sin lancering havde spillet over 20 millioner spillere verden over, og slog rekorder som et af de mest spillede spil via spiltjenesten Steam.