Ark: Survival Evolved

Hovedforfatter: Troels Høgh, copywriter og spilskribent
Seneste opdatering: 24. november 2022

Fakta om Ark: Survival Evolved

Udgiver: Studio Wildcard
Udvikler: Studio Wildcard
Udgivelsesår: 2017
Platforme: Windows PC, XBOX, PlayStation, Nintendo Switch
Betalingsform: Boxed Content + DLC, Season Passes + yderligere
Spilgenre: Open World overlevelse.
Game Modes: Single Player og Online Multiplayer

 

Introduktion

Jurassic Parks dinosaurer møder Minecraft og en ureguleret undergrundsindustri af problematiske modifikationer.

Beskrivelse

ARK: Survival Evolved er et overlevelsesspil i et stort, åbent univers, hvor man skal samle ressourcer og bekæmpe trusler (særligt dinosaurer!) fra alle sider.

Spilleren starter som overlever på hulemands-niveau og skal først lære at bygge primitive redskaber uden at dø af sult eller blive spist af rovdyr.

Langsomt opdager spilleren mere avancerede teknikker til at opføre bygninger, ride på dinosaurer og siden fremstille moderne våben og futuristisk teknologi.

Det er et umage møde mellem Minecraft og Jurassic Park med en god portion skydespil og MMO-elementer.

Som sådan kræver det lang tid — flere hundrede timer — og kan være både dragende og tilfredsstillende, hvis man kan lide benhårde overlevelsesspil med masser af grinding.

Fortsættelsen er allerede blevet annonceret og ventes udgivet i 2023, men indtil da er ARK: Survival Evolved stadig et populært spil, der indbringer store summer for både udvikleren og det enorme grå marked, der er opstået omkring det.

Derfor skal du læse denne guide til Ark: Survival Evolved

ARK: Survival Evolved er historien om et overraskende hit fra en lille spiludvikler og om det bekymrende grå marked for snydekoder og loot boxes, der er skudt op i kølvandet på spillets succes. For selvom udviklerne ikke selv bruger mikrotransaktioner, er der opstået en hel undergrund af uofficielle forhandlere, der sælger skins, lootboxes og spilmodifikationer til små og store beløb.

Her kan unikt udstyr og mærkværdige mutantdinosaurer blive til en stor udgift. 

I denne guide kan du læse om spillet, det grå marked, og hvad du som forælder skal være opmærksom på.

Hvorfor har vi valgt dette spil

Da ARK: Survival Evolved udkom i Early Access i 2015, blev det et uventet stort hit for den lille udvikler Studio Wildcard.

Den unikke kombination af et drønsvært overlevelsesspil og dinosaurer ramte et bredt publikum, der selv syv år senere stadig tæller millioner af spillere.

Med årene er der opstået et massivt gråt marked omkring spillet, hvor der ureguleret sælges lootboxes, spilressourcer og ulovlige snydekoder.

Meget af dette strider mod spillets retningslinjer, men Studio Wildcard har tilsyneladende ikke ressourcer til at bekæmpe det effektivt.

Derfor bliver ARK: Survival Evolved nu bredt kritiseret for at være ødelagt af snyd og uønskede pay-to-win-mekanismer.

Sociale komponenter

Selvom ARK: Survival Evolved sagtens kan spilles alene, lægger det klart op til at spille i klaner med andre.
Der er derfor et stort socialt element, hvor det er vigtigt at kommunikere via tekst eller voice chat.
Dette foregår ofte på private servere og Discord-kanaler, der ikke bliver reguleret af spiludviklerne.
Hvis man ikke kender hinanden i forvejen, kan man risikere at møde grimt sprog og anstødelig opførsel.

Tidsforbrug

Det tager lang tid at udvikle sig fra huleboer til astronaut. Derfor skal man være forberedt på at lægge mange timer i spillet, og det kan tage flere måneder at komme op på højt niveau. ARK: Survival Evolved kræver derfor en dedikeret indsats og lang tid.

Hvis man overvejer at begynde på Ark: Survival Evolved, er det næppe tidsinvesteringen værd, da Ark 2 står til at udkomme i 2023.

Hvad bruger man penge på?

DLC

Studio Wildcard har siden spillets udgivelse brugt en ganske enkel forretningsmodel og udelukkende tilbudt køb af spiludvidelser.
De tæller indtil videre 12 DLC-pakker, hvoraf en del nu er gratis og den dyreste koster 139 kr.

Private servere

Spillets officielle servere bliver af mange kritiseret for at tillade omfattende snyd, der gør det mere eller mindre nødvendigt at bruge private servere, hvis man vil spille multiplayer med sine venner.
En gruppe af venner kan f.eks. gå sammen om at leje en privat server, hvor priserne typisk ligger fra 100 kr. om måneden og op.

Eksterne markedspladser

Det er også muligt at spille på private servere ejet af andre, enten gratis eller mod abonnement.
Her skal man være opmærksom på, at der på flere private servere sælges lootboxes og spilressourcer uden om udvikleren.
Selvom spillet ikke selv anvender mikrotransaktioner, er det altså alligevel muligt at købe sig fattig i lootboxes med de dertilknyttede bekymringer.

Lootboxes

En lootbox er en virtuel spilpakke med tilfældigt indhold. En lootbox kan afhængig af spillet vindes ved at spille spillet eller købes for penge.

Lootboxes gjorde deres indtog i 2010’erne og er siden blevet mødt af hård kritik fra både spillere, forskere, politikere og dele af spilindustrien.

Tilfældigheden i lootboxes er afgørende, fordi det uforudsigelige udfald er mere spændende, end hvis præmien var givet på forhånd.

Når spiludviklere tilbyder køb af lootboxes for penge, er det problematisk, fordi spændingen og håbet om den tilfældige gevinst på mange måder minder om den enarmede tyveknægt.

Problemer

Mangelfuld regulering af snyd

Der er længe blevet rapporteret om omfattende problemer med snyd, og spillets servere er flere gange blevet hacket.
Resultatet har været, at de officielle servere er overbefolket af såkaldte farmers, der samler og sælger ressourcer uden om spillets tilsyn — og ofte vha. forbudte modificeringer.

Enormt gråt marked

Da private servere kan tillade modificeringer, og de officielle servere ikke forhindrer dem, er der opstået en hel undergrundsindustri rundt om ARK: Survival Evolved.
Her bliver der solgt ressourcer, lootboxes og modificerede dinosaurer uden regulering fra spiludviklerens side.
Yderligere kan man købe sig til hurtigere spilfremgang og andre fordele på særlige Discord-kanaler og i professionelt udseende online-butikker.
Det strider muligvis strider mod spillets ånd, men det har vist sig at være big business.

De uofficielle butikker kan se meget professionelle ud.

Selvom udtrykket “private” servere kan lyde småt og hyggeligt, har nogle af de mest populære servere udviklet sig til store communities.
Det er effektive forretninger, hvor det kan være svært at gennemskue, om man får en god handel eller risikerer at blive snydt.
Manglen på regulering, risikoen for snyd med kreditkort og det øgede fokus på lootboxes er grund til bekymring.
Hvis dit barn spiller ARK: Survival Evolved, er det derfor en god idé at tale om, hvilke servere det foregår på, og hvad de sælger.

Spilmekaniske greb 

Grinding

Survival-genren bygger i høj grad på grinding — dvs. repetitivt spil, hvor man langsomt samler gradvist bedre ressourcer og udstyr.

For mange er det en fornøjelig måde at spille på, og Studio Wildcard gør ingen forsøg på at monetisere mekanismen.

Dog har det massive grå marked omkring spillet gjort det muligt at købe små og store genveje til hurtigere fremgang.

 Lootboxes

I ARK: Survival Evolved kan man opnå lootboxes som belønning for spilfremgang, men de bliver ikke solgt i grundspillet.

Når lootboxes ikke kan købes for penge, reduceres den problematiske lighed med gambling, og i det hele taget fylder de ikke ret meget i spillet.

Desværre er der mange på det grå marked, der tilbyder lootboxes mod betaling uden hverken gennemsigtighed eller kontrol.

Udvikleren sælger ikke selv lootboxes til Ark: Survival Evolved, men mange andre virksomhed gør.

Pay-to-win

Kritikere af spillet hævder, at det uofficielle marked har introduceret pay-to-win-mekanismer, som udviklerne ikke havde intention om.
Her er det muligt at købe oplåsninger, ressourcer, lootboxes og modificeringer, der giver en markant fordel for spillere, der investerer i dem.

Derfor er det de facto nødvendigt at spille på private servere, hvoraf mange har restriktioner på visse modifikationer, men stadig sælger ressourcer og udstyr — i nogle tilfælde uden grænser, hvilket atter kan føre til pay-to-win.

Bør jeg være bekymret?

Da Ark 2 forventes udgivet i 2023, kan man dårligt anbefale ARK: Survival Evolved og den medfølgende tidsinvestering til nye spillere.

For forældre er den primære bekymring dog det grå markeds massive jungle, hvor markedsføring og salg foregår på vildmarkens præmisser.
ARK: Survival Evolved kan sagtens være hyggeligt at spille alene eller med venner, men man bør være opmærksom på de mange problemer.

Vi vurderer derfor graden af bekymring til at være over middel.