Hogwarts Legacy

Hovedforfatter: Lasse Lundedal Hammar, spilskribent
Medforfatter: Rune Kristian Lundedal Nielsen, Ph.d., Lektor.
Første udgivelsesdato: 10. juli 2024
Seneste opdatering: 10. juli 2024

Derfor bør du læse denne guide

Er du bekymret for hvad en hurtig kost eller en fed kappe koster, når man flytter ind på Hogwarts skole for Heksekunster og Troldmandsskab? Eller er du i tvivl om, hvad det mon kan koste at dekorere og sætte sit Fornødenhedsrum i stand, så er det her, du finder svaret.

Derfor har vi valgt at kigge på denne titel

Det fantastiske og magiske Harry Potter-univers har længe været et af de meste populære fiktive universer på niveau med Ringenes Herre eller Star Wars. Hogwarts Legacy er nyeste spil i Harry Potter-universet, hvor det som et af de mest solgte spiltitler i 2023 har nydt enorm popularitet blandt spillere på tværs af alle aldre.

Skala for bekymring

 Vi er ikke bekymrede for Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy er et premium-spil, der ikke benytter sig af ekstra tilkøb eller mikrotransaktioner. Spillet benytter derfor heller ikke lootboxes, season passes eller andre greb der kan være problematiske. Når spillet er købt, har spilleren fri adgang til hele spillet. Derfor er vi ikke bekymrede for Hogwarts Legacy.

Generel beskrivelse

Hogwarts Legacy er et open-world, single-player, action rollespil (ARPG), der foregår i det magiske Harry Potterunivers i 1800-tallet, dvs. omkring 100 år før en vis bebrillet troldmandssøn med lynkile-ar for første gang satte sin fod på skolen. Historien lader på denne måde spilleren opleve livet som elev på Hogwarts som aldrig før, mens man løser gåder, bekæmper skurke og begiver sig ud på et farligt eventyr for at afsløre en fundamental hemmelighed i troldmandsverdenen.

Hvad bruger man penge på

Man betaler kun én gang – når først spillet er købt, så kan man ikke bruge flere penge.

Mekanismer til spillerfastholdelse

Eftersom Hogwarts Legacy er et premium engangsbetalingsspil, så har udviklerne ingen interesse i krampagtigt at fastholde spillere. Spillet benytter ikke yderligere markedsføring eller greb, der skal påvirke spilleren til at bruge mere tid, end vedkommende har lyst til, og det er ikke muligt at bruge flere penge i spillet, efter man har det købt det.

Belønning

Spil skal nærmest per definition være underholdende og skabe motivation hos spilleren. De motiverende aspekter hænger ofte sammen med forskellige typer belønninger eller følelser af bedrift, mestring og forbedring, som opstår, når man klarer en svær bane, får nye items eller ens karakter stiger i level. I tilfældet Hogwarts Legacy, bliver disse motiverende effekter og spilmekanikker (som fx progression og belønning) benyttet på en rigtig fin måde, der virker til at have spillets langsigtede underholdningsværdi for øje (fremfor et kortsigtet fokus på virksomhedens profit).

Virtuelle varer

Spillet har et kæmpe katalog af virtuelle varer og genstande, som man kan opdage i Hogwarts-universet eller købe for virtuelle penge hos forskellige karakterer i landsbyen Hogsmeade. Dette er en velkendt spilmekanisme, som giver spilleren en følelse af og lyst til udvikling og fremgang i spillet. I Hogwarts Legacy monetariseres mekanismen ikke, og bruges udelukkende til at gøre spillet sjovere.

Grinding

RPG-genren har ofte et element af grinding — dvs. repetitivt spil, hvor man over tid udvikler sin karakter ved gradvist at samle erfaring, ressourcer eller udstyr. Dette er for flere spillere en tilfredsstillende måde at spille på, og Hogwarts Legacy gør intet forsøg på at monetarisere mekanismen.

Sociale komponenter

Hogwarts Legacy er et single player spil, som kun kan spilles lokalt og ikke online med andre. Spillet har et narrativ ligesom en film, så man kan for eksempel spille det sammen med sine venner i sofaen, hvor én spiller spillet, mens de andre ser på.

Andet

Hogwarts Legacy skabte stort postyr i medierne ved at slå utallige salgsrekorder, da spillet først blev udgivet. Efterfølgende vakte det på samme stor opmærksomhed verden over, da antallet af aktive spillere lynhurtigt blev halveret. I en verden, hvor de fleste spil forsøger at fastholde så mange spillere som muligt i så lang tid som muligt, kan det måske betragtes som et kvalitetstegn, at spillere er hurtigt videre til andre spil selvom de egentligt rigtig godt kunne lide spillet. Med andre ord: For de fleste spillere er Hogwarts Legacy en stor fornøjelse, som har en naturlig og hurtig afslutning, hvor det kun koster det, det koster.

Fakta om Hogwarts Legacy

Udgiver: Warner Bros. Games/Portkey Games
Udvikler: Avalanche Software
Udgivelsesår: 2023
Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5 (testet), XBOX XIS, XBOX ONE, Nintendo Switch
Betalingsform: Boxed Content/Premium
Spiltype: Fantasy, Open-world, ARPG
Aldersmærkning: Fra 13+
Forventet tidsforbrug: Ca. 25 timer for hovedhistorien, men hvis man vil klare alle missioner og finde alle hemmeligheder, tager det omtrent 68 timer
Lignende titler:
  The Witcher 3, Baldur’s Gate 3, Fable 3, Skyrim