Fortnite

Hovedforfatter: Josephine Dahl Christensen, spilskribent

Første udgivelsesdato: 1. september 2022
Seneste opdatering: 1. september 2022

Fakta om Fortnite

Udgiver: Epic Games
Udgivelsesdato: 21. juli 2017
Platforme: Microsoft Windows, Xbox One, PS4, PS5, Nintendo Switch, iOS, Google Android
Betalingsform: Free-to-play med mulighed for tilkøb
Spiltype: Multiplayer og co-op
Genre: Battle Royale

Introduktion

Fortnite Battle Royale er et open world Battle Royale, hvor man hver runde lander på en øde ø sammen med 99 andre spillere.

Her er formålet at eliminere sine modspillere og stå alene tilbage som vinder. For at kunne gøre dette skal spillere indsamle våben og andet materiel og i mange tilfælde bygge forskellige former for forsvarsværker.

Reglerne, elementerne og indholdet i Fortnite Battle Royale skifter løbende i spillets ”sæsoner” (der normalt varer omkring 2-3 måneder), så der er meget afveksling og udvikling i spillet.

Derfor skal du læse denne guide til Fortnite

Fortnite er ikke bare et af verdens pt. største spil, men et kulturelt fænomen.

Udviklerne har skabt et ekstremt effektivt spilloop, der giver en lyst til at spille igen og igen og igen. Og på trods af at det grundlæggende spil er “gratis”, tjener de milliarder af kroner på ekstra indhold.

Bør du være bekymret for Fortnite? Læs vores guide og bliv klogere.

Beskrivelse

Fortnite Battle Royale kan spilles på tre forskellige måder: Solo, Duo eller Squad. I Solo spiller man alene, i Duo spiller man sammen med én anden spiller, mens man i Squad spiller sammen med tre andre spillere. Man kan enten spille med venner eller sammen med tilfældige fremmede spillere.

Selvom spillet grundlæggende hander om at eliminere sine modspillere, er der skruet kraftigt ned for realismen og stilen er gennemført tegnefilms-agtig. Bliver spillerens figur elimineret, dør figuren ikke, men bliver i stedet teleporteret væk fra banen indtil næste runde

  • Fortnite har over 350 mio. registrerede brugere.
  • Hver dag spiller ca. 30 mio. mennesker Fortnite på tværs af platforme.
  • I 2020 genererede Fortnite ca. 34 mia. kr. i omsætning.

Forventet længde på en match (cirka)

Sociale komponenter

Man kan vælge at spille Fortnite Battle Royale alene, sammen med venner eller med fremmede.

Uanset hvad, vil der i Fortnite Battle Royale være op til 100 spillere i en kamp, hvoraf nogle af dem måske er ens holdkammerater.

Som regel kommunikerer man ikke med fremmede spillere, medmindre man selv vælger det til, for eksempel hvis man er på hold med dem.

Kommunikationen kan enten foregå via en tekstbaseret chatfunktion eller voice chat.

Derudover kan spillets forskellige animationer bruges til at kommunikere med hinanden non-verbalt.

Hvad bruger man penge på?

Fortnite Battle Royale er som udgangspunkt gratis at spille, men der er mange muligheder for at betale for at købe ekstra indhold.

V-bucks

Battle Royale har sin egen valuta, der hedder V-bucks. V-bucks kan købes for ”rigtige” penge, tjenes igennem spillets Battle Pass eller ved at gennemføre opgaver i bl.a. Fortnite Battle Royale eller i det betalte søsterspil Fortnite: Save the World.

Kosmetiske genstande

Fortnites møntfod kan primært bruges til at købe kosmetiske genstande såsom nye figurudseender, tilbehør, danse eller sæsonkortet Battle Pass. De kosmetiske genstande er 100% kosmetiske og har spilteknisk ikke nogen umiddelbar fordel (omend nogle kosmetiske genstande kan have indirekte fordele, hvis de f.eks. skaber utilsigtet camouflage).

Selvom de spilteknisk ikke har en markant betydning, så er nogle kosmetiske genstande sjældne og eftertragtede – og de giver socialt en masse kapital.
Mange kosmetiske genstande er også kun opnåelige i en bestemt sæson, så hvis du ikke har et Battle Pass på det rigtige tidspunkt og ikke spiller nok på et bestemt tidspunkt, mister du muligheden for nogensinde at opnå det. Det kan skubbe spilleren imod at investere mere tid end oprindeligt planlagt, så spilleren ikke mister muligheden for at erhverve genstanden (se FOMO).

Battle Pass

Fortnites Battle Pass er en premium-funktion, der i en sæson følger spillerens figur og belønner spilleren for at spille spillet. Jo mere spilleren spiller, desto mere nyt og eksklusivt udstyr åbnes der for. Et Battle Pass er ikke en nødvendighed for at spille grundspillet, men det er en stor kilde til løbende belønninger for aktive spillere.

Produkternes pris: Mellem 48 kr. og 486 kr.

“Gråt marked”

Som I mange andre populære titler, så finder der også et gråt marked for Fortnite-relaterede varer, hvor der bliver købt og solgt konti for op til flere tusind kroner. Denne praksis er dog ildeset hos udviklerne.

 

Psykologiske mekanismer

Chasing

Når en kamp blot varer 25 min. eller derunder, kan det være fristende lige at tage et spil mere. I gambling såvel som i mange andre af livets arenaer gælder det, at mennesker har en tendens til at forsøge at vinde igen. Hvis man har en oplevelse af at have været meget uheldig, kan det være tillokkende at prøve igen.

Near Misses

Når man er så tæt på at vinde, at man kan smage det, er man stærkt motiveret for at fortsætte, selvom man måske burde stoppe.

“Gaming kapital”

I Fortnite (og mange andre spil) er der mange måder, man løbende bliver målt og vejet – har man f.eks. de flotteste kosmetiske genstande, har man den højeste rank, klarer man sig godt i en runde. Afhængig af, hvor meget værdi man ligger i spillet, kan det være godt eller skidt.

Jagten på kapital kan skabe sin egen form for afhængighed præcis som i den virkelige verden.

Frustration

Som med alle andre spil hvor man konkurrerer med og imod andre spillere, er der rig mulighed for at blive frustreret, sur og skuffet (både på sig selv og på andre). 

Spilmekaniske greb 

Battle Pass

Battle Pass’et er en metode, hvorpå spiludviklerne kan tjene penge på deres spil. Med sit Battle Pass køber man mulighed for at åbne for “eksklusivt indhold”, f.eks. skins eller emotes. Du åbner dog ikke automatisk op for alle tingene, men skal udover at købe Battle Pass’et også spille og opnå point. Battle Pass’et er derudover sæsonbestemt, så hvis man ikke får åbnet for alting indenfor en bestemt periode, så mister man muligheden for at opnå det for evigt. Det er en ekstremt effektiv måde at holde spilleren engageret.

Loot

Når man spiller Fortnite Battle Royale er et omdrejningspunkt, jagten på det tilfældigt genererede loot, man kan finde i løbet af en match. Man jager ofte gode våben, der kan påvirke udfaldet af den enkelte match ganske betydeligt. Finder man noget sjældent kan det være en wow-oplevelse.

Det er dog kun en kortvarig glæde, for i modsætning til ting man åbner med Battle Pass’et, så forsvinder alle våben igen, når matchen er overstået. Derfor repræsenterer de ikke på samme måde en “permanent” værdi.

Denne form for loot kan heller ikke købes med rigtige penge.

Rank

Som i mange andre kompetitive spil kan man løbende sammenligne sin position med andre spilleres på leaderboards. Nogle eksterne leaderboards dækker også Fortnites e-sports-scene, hvor man kan se både position, og hvor meget en spiller har tjent ved at spille Fortnite.

Leaderboards kan være med til at skabe ekstra motivation for at spille mere for at opnå en bedre plads. Læs mere om gaming kapital højere oppe.

 

Vær opmærksom på

Der er intet krav om aldersverificering, så børn under 12 år kan nemt få adgang til spillet. Tal gerne med dit barn om, at de aldrig må give personlige oplysninger til fremmede spillere. Derfor anbefales det også at oprette brugernavne, som ikke ligger for tæt op ad barnets rigtige navn.

Fortnite har tre forskellige niveauer af privatlivsindstillinger

  • Offentlig: Her kan enhver få adgang til en spillers lobby.
  • Venner: Her er det udelukkende venner, der kan få adgang til en spillers lobby.
  • Privat: Her kan ingen få adgang til en spillers lobby, medmindre de bliver inviteret.

Tal evt. med dit barn om, hvilket niveau der er passende i deres spil.

Ligesom i mange andre online-spil skal man være opmærksom på, at man kan møde en hård online-kultur, når man spiller med og mod fremmede.

Det er muligt for spillere at skrive til hinanden i en tekstbaseret chat – også selvom de ikke er på hold sammen.

Bør jeg være bekymret?

Det kan være svært ikke at blive en smule bekymret (selveste Prins Harry udtrykte bekymring i 2019), når man ser, hvor effektivt Fortnite fanger spillerne. For Fortnites udviklere har skabt et stort, sjovt og levende univers, der med sin evige jagt efter små forbedringer via spillets Battle Pass giver spillerne grund til igen og igen at vende tilbage til skærmen.

På den måde kan Fortnite invitere til en ganske betydelig tidsinvestering, hvis man vil udnytte sit Battle Pass. Det er derfor ikke en dårlig idé til at opfordre til en pause fra skærmen undervejs.

I modsætning til mange andre gratis-spil, så holder Fortnite sig dog på den pæne side og tilbyder f.eks. ikke pay-to-win-løsninger eller manipulerende greb som lootboxes, der f.eks. er blevet forbudt i Belgien, fordi de minder om gambling.

Vi mener derfor ikke, at man i overvældende grad bør være bekymret for Fortnite.